Terricabras: ‘L’Europa que volem no és un somni’


El candidat d’ERC-NECat-Catalunya sí omple el Tribuna de Girona amb la conferència ‘Un nou país per una Europa nova’

El candidat d’Esquerra Republicana de Catalunya-NECat-Catalunya Sí a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, va omplir l’Auditori de Tribuna de Girona, amb la conferència ‘Un nou país per una Europa nova’.

La presentació va anar a càrrec del filòsof Oriol Ponsatí, alumne i deixeble de Josep-Maria Terricabras, que va ressaltar la claredat, transparència i vàlua del candidat. Ponsatí va afirmat que ‘és el millor candidat, entre d’altres, per la seva claredat i la seva persuasió consistent’.

Terricabras, en una conferència plena de referències filosòfiques per remarcar la justificació moral de la Catalunya per voler aconseguir la seva llibertat, va explicar que havia dit que sí a encapçalar la candidatura i adquirir el compromís perquè ‘el nostre país està en un tombant decisiu de la seva història’. Terricabras va fer referència a les tres passions de Bertrand Rusell per definir-se: l’ànsia d’amor, la cerca del coneixement i una insuportable pietat pel sofriment de la humanitat; a més d’afegir-ne una quarta, el sentit profund de la llengua i la cultura de Catalunya’.


Va remarcar que ‘estem en un punt on el poble català ha arribat i s’ha atrevit a afrontar la seva majoria d’edat, i per tant, a decidir per ell mateix el seu futur com a país. Amb això va fer una referència clara al seny. ‘Té seny qui sap que li convé una acció arrauxada. El poble de Catalunya actua amb seny quan vol actuar amb conseqüència i actua amb majoria d’edat’.

La importància de les eleccions europees


El candidat va explicar la importància de les eleccions europees, dient que tot i que per molts es considera Europa com una cosa que ens queda molt lluny, ‘el 70% de les normatives que s’apliquen a Catalunya provenen de directives europees’. Va criticar alguns dels aspectes de l’Europa actual i va dir que ‘l’Europa que volem no és un somni. Aquesta Europa existeix, però encara no és prou forta. Volem una Europa més justa socialment, que tingui en compte els més desafavorits. Tenim la oportunitat de fer un nou país, més just socialment, amb noves polítiques educatives, culturals, dins el marc europeu’.

Terricabras va qualificar el moment actual d’oportunitat històrica, i va dir que el més important és augmentar la participació el dia 25 de maig. Va animar i encoratjar a tothom a anar a les urnes, per donar un missatge al món.