Jordà reclama que es paguin d’immediat les indemnitzacions pactades als propietaris de les finques expropiades pel TAV

La diputada al Congrés defensarà demà dijous la Proposició no de Llei a la Comissió d’Administracions Públiques

La diputada d’ERC, Teresa Jordà, defensarà aquest dijous, a la Comissió d’Administracions Públiques la Proposició no de Llei per instar al Govern espanyol a abonar, a través d’ADIF, el pagaments de les indemnitzacions que es van pactar al seu moment amb els propietaris de les finques expropiades pel pas del Tren d’Alta Velocitat entre Barcelona i la Jonquera. Així mateix, també s’insta al Govern que compleixi amb els compromisos adoptats i mantenir en tots els casos el preu pactat en el seu moment per totes les finques afectades pel projecte.

El gener de 2013 es va posar en funcionament la línia de TGV que connecta Barcelona amb Girona i Figueres-Vilafant. Aquest projecte afecta les comarques de La Selva, Gironès, Pla de l’Estany i Alt Empordà. En concret, en aquest tram, aquesta infraestructura genera afectacions territorials als municipis de Riells i Viabrea, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu, Massanes, Maçanet de la Selva, Sils, Riudarenes, Vilobí de l’Onyar, Riudellots de la Selva, Aiguaviva, Vilablareix, Fornells de la Selva, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Palol de Revertit, Cornellà de Terri, Vilademuls, Bàscara, Pontós, Garrigàs, Borrassà, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Darnius, Capmany, Agullana i La Jonquera.

L’any 2008 es van iniciar les obres, moment també en que es van començar a ocupar les finques –d’aquests municipis- que serien expropiades degut al pas de la infraestructura. En aquell moment, els propietaris i els representants de l’òrgan encarregat d’executar el projecte, ADIF, van signar –de mutu acord- les actes d’expropiació. Actes que es van signar amb uns preus unitaris proposats pel propi Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) amb el consentiment dels particulars afectats.

Durant l’execució del projecte i per exigències del mateix, ADIF va ampliar els terrenys expropiats a alguns propietaris i pretén pagar-los la meitat que per les terres que es van ocupar inicialment, generant així un greuge respecte a l’entorn i a la propi precedent.

La diputada al Congrés, Teresa Jordà, ha afegit que ‘aquesta és una mostra més de la deixadesa de l’Estat Espanyol cap a Catalunya’.

‘ADIF pretén incomplir els seus compromisos legals amb les persones afectades, generant a més a més greuges comparatius entre elles i deixant-los, a priori, en una situació d’indefensió que només podrien resoldre als tribunals, uns tribunals que podrien acabar condemnant l’Estat espanyol, generant molt més despesa de la que es pretén estalviar estafant a les famílies afectades’, ha afegit Jordà.