El diputat d’ERC, Roger Torrent ha entrat una Proposta de resolució en la qual també es demana l’anivellament de preus respecte les primeres valoracions en els casos en que s’hagin ampliat les superfícies afectades respecte al que marcava inicialment el projecte
El diputat d’ERC al Parlament de Catalunya, Roger Torrent, ha presentat una Proposta de Resolució per tal que el Govern reclami al Ministeri de Foment així com a l’Ens gestor de les infraestructures ferroviàries (ADIF) a abonar amb celeritat el pagament de les indemnitzacions pactades amb els propietaris de les finques expropiades pel pas del TGV en el tram comprès entre Barcelona i La Jonquera.
El passat mes de gener del 2013 es va posar en funcionament la línia de TGV que connecta Barcelona amb Girona i Figueres-Vilafant. Aquest projecte afecta les comarques de La Selva, Gironès, Pla de l’Estany i Alt Empordà. En concret, en aquest tram, aquesta infraestructura genera afectacions territorials als municipis de Riells i Viabrea, Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu, Massanes, Maçanet de la Selva, Sils, Riudarenes, Vilobí de l’Onyar, Riudellots de la Selva, Aiguaviva, Vilablareix, Fornells de la Selva, Girona, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Palol de Revertit, Cornellà de Terri, Vilademuls, Bàscara, Pontós, Garrigàs, Borrassà, Santa Llogaia d’Àlguema, Vilafant, Figueres, Llers, Pont de Molins, Biure, Darnius, Capmany, Agullana i La Jonquera.
L’any 2008 es van iniciar les obres, moment també en que es van començar a ocupar les finques –d’aquests municipis- que serien expropiades degut al pas de la infraestructura. En aquell moment, els propietaris i els representants de l’òrgan encarregat d’executar el projecte, ADIF, van signar –de mutu acord- les actes d’expropiació. Actes que es van signar amb uns preus unitaris proposats pel propi Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (ADIF) amb el consentiment dels particulars afectats.
El diputat d’ERC, Roger Torrent ha explicat que ‘les finques afectades són de titularitat particular (en la majoria d’ocasions) i/o municipal. En molts dels casos, tot i haver passat més de tres anys després de la signatura de les actes, les compensacions econòmiques derivades d’aquestes expropiacions no s’han fet efectives. Els afectats, per tant, malgrat haver cedit els seus terrenys no han estat compensats amb els justipreus pactats’.
Per altra banda, afegeix Torrent, ‘durant l’execució del projecte i per exigències del mateix, ADIF va ampliar els terrenys expropiats a alguns propietaris i pretén pagar-los la meitat que per les terres que es van ocupar inicialment, generant així un greuge respecte a l’entorn i a la propi precedent’.
La Proposta de Resolució també demana l’anivellament de preus respecte les primeres valoracions en els casos que s’hagin ampliat les superfícies afectades respecte al que marcava inicialment el projecte.